top of page

Verwondering en vrolijkheid tijdens Theaterroute Nabij

REPORTAGE – Theaterroute Nabij op Landpark Assisië was een groot zonnig succes het afgelopen weekend. Het evenement, waarbij bezoekers vier uiteenlopende voorstellingen tijdens een wandeling over het park te zien kregen, trok het hele weekend veel enthousiaste bezoekers.


Theaterroute Nabij start in het gras onder grote groene bomen, bij de theatervoorstelling De troupe van Charles Atant van EELT Theatercollectief. In het gras staat een soort groene ton op wielen, waar 'Studio' op staat. Het deurtje schuift open, en een violiste in een lange jurk stapt uit en begint te spelen. Kort daarna volgt een grote groep mensen haar. "Dat zij daar allemaal in passen!", zegt een bezoeker verrast. Eén van die mensen is filmregisseur Charles Atant, die vertelt dat hij op deze mooie plek de perfecte filmlocatie heeft gevonden. Maar dan worden hij en acteur Frank verliefd op dezelfde dame. Een ongemakkelijke en chaotische situatie, waardoor er tijdens de gehele voorstelling regelmatig gelach en reacties uit het publiek te horen zijn.



Vrolijk lopen de bezoekers in een lange slinger langs de Franciscuskapel door naar de kegelbaan voor de danstheatervoorstelling De Kegelclub van mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief. Daar worden de zon en het gras ingeruild voor een donkere ruimte en glanzende kegelbanen. De plotselinge verschijning van vijf spelers in de kleine opening aan het einde van de baan, waar normaal de kegels staan, zorgt voor de nodige oh’s! en ah’s! bij het publiek. Ook het tot leven komen van de kegelbaan - de ballen beginnen te rollen, discolichten en muziek gaan aan, en de spelers lijken zélf te veranderen in een kegelbaan - zorgt voor verwondering.



Terug naar buiten, de zon in, langs de alpaca’s en geitjes richting de voorstelling Pan~//Catwalk van het performance-gezelschap Zwermers. Langs de weg liggen tientallen kledingstukken, het duo staat in zwart ondergoed. Hypnotiserende muziek begint. Eén voor één doen zij de kledingstukken aan. Soms draagt zij een jurk, soms hij, soms allebei. Soms zien ze er netjes uit, soms rommelig. En soms zitten ze samen vast in één outfit. Hoe dan ook: ieder outfit staat voor een andere identiteit. Want identiteit is veranderlijk en divers, vertellen de spelers na de voorstelling.



En zo ook de voorstellingen tijdens de theaterroute. Want de laatste act is wéér heel anders dan de andere voorstellingen. Het is de komische, acrobatische act De Zwerver van het duo Fabuloka. De bezoekers zitten nog niet of de act is al begonnen: een speler - de zwerver - begeleid hen (zogenaamd) dronken naar hun zitplaatsen op het terras bij lunchroom Lokaal 12, met veel gelach tot gevolg. Maar wanneer het duo acrobatische stunts doet, wordt het gelach bijgestaan door wow’s! en eindigt de route met luid applaus.



Fotografie: Jostijn Ligtvoet

62 weergaven0 opmerkingen
bottom of page