top of page

KUNST IN HET LANDSCHAP

Foto 5_Kunst in het landschap_Common Ground_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

Landpark Assisië is volop in ontwikkeling. Dit grote, groene zorgterrein wil zich daarbij nadrukkelijk verbinden aan de omgeving. Met de natuur die het gebied omringt, maar ook met ondernemers, kunstenaars en andere initiatiefnemers uit de regio.

COMMON GROUND

In 2019 is Studio Assisë samen met zorginstelling Prisma en de groenondernemers van Greenport Midden-Brabant het kunsttraject Common Ground gestart. Vier kunstenaars en ontwerpers ontvingen de opdracht een project te ontwikkelen dat een start maakt met een andere manier van werken. Beeldend kunstenaars Neeltje ten Westenend en Lobke Meekes, de ontwerpers van Studio Klarenbeek & Dros en kunstenaarscollectief Observatorium ontwikkelden ieder een toekomstscenario dat bruggen slaat tussen zorg, natuur, recreatie en ondernemerschap.

PARTNERS

Foto 2_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

LOBKE MEESKES - EENWOUD

Hoe ziet de ideale samenleving eruit? Een plek waar mensen én andere soorten goed kunnen gedijen? Kunstenaar Lobke Meekes kijkt voor het antwoord naar bomen. Bomen vormen met elkaar en andere organismen systemen die eeuwenlang kunnen overleven. Hoe ouders het systeem, hoe meer soorten het bevat en hoe sterker het is. Op Landpark Assisië gaan we een dergelijk systeem laten groeien: Eenwoud.

OBSERVATORIUM - DE GRONDWATERBANK 

In het te ontwikkelen natuurpark zijn de waterpartijen essentieel voor de sfeer, de vegetatie én een middel tegen verdroging van de 

zandgronden. De kunstenaars van Observatorium ontwierpen de Grondwaterbank: een komvormige diepte in het landpark waarin je via een spiraalvormig pad naar het grondwaterpeil kunt afdalen. De Grondwaterbank maakt zowel de natuur van de ondergrond als de grondwaterproblematiek zichtbaar en voelbaar. Daarnaast dient het als een ontmoetingsplek met zitgelegenheid waar je voor even de wereld verlaat. Voor de aanleg van het spiraalpad ligt gerecycled bouwmateriaal klaar: beton van een voormalig fietspad. In 2022 is de aanleg van de grondwaterbank van start gegaan, in 2023 was het af.

Foto 3_Kunst in landschap.jpeg
Foto 5_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg
Foto 4_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

NEELTJE TEN WESTENEND - VERHALEN ALS KNOOPPUNT 

Neeltje ten Westenend heeft samen met ontwerpend geografe Isis Boot onderzoek gedaan naar 

bewegingen, looproutes en patronen op het landpark. Door middel van wandelingen en observaties gingen zij op zoek naar de identiteit van de plek. Ook tijdelijke interventies waren onderdeel van het proces. Zo maakten lijnen op de bestrating bewegingen van bewoners zichtbaar. In een audiotour waren anekdotes bij deze lijnen te horen. Deze interventies herhaalden zich gedurende een periode waardoor nieuwe ontmoetingen en gesprekken ontstonden die bijdroegen aan het onderzoek. Hiermee werken Neeltje en Isis toe naar een lokaal netwerk van wandelroutes waarbij de verhalen van bewoners van het landpark en medewerkers van Prisma als knooppunten dienen.

STUDIO KLARENBEEK & DROS - SOCIAAL PRODUCTIEPLATFORM

Mos is een echte alleskunner. Het gebruikt CO2 voor zijn groei, geeft zuurstof af, reguleert de temperatuur en is bovendien een fijnstofvreter.

Studio Klarenbeek & Dros onderzocht hoe de mossen van Landpark Assisië als bron voor nieuwe producten kunnen dienen. Zij ontwikkelden schakelbare, 3D-geprinte elementen die met mos gevuld een systeem kunnen vormen voor groene wanden en daken. Bewoners van het landpark zijn zowel als producent als ontwikkelaar betrokken. Het Moslokaal is een mooi voorbeeld van een sociaal productieplatform dat gebruik maakt van lokale grondstoffen én nieuwe technologie.

Foto 8_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg
Foto 6_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

NIEUWS

bottom of page