top of page

Esmee danst voor Theaterroute Nabij in de boerderij. ‘Dansen en bewegen is mijn kracht’

Bijgewerkt op: 9 mei

Tijdens Theaterroute Nabij op 25 en 26 mei zal Esmee Verstraten (32), bewoner van Landpark Assisië en speler bij Speels Collectief, stralen in de voorstelling De kleren van de keizer. Hoe beleeft zij de weg ernaartoe?


Esmee Verstraten op Landpark Assisië

Je ziet het niet vaak: hooi, cavia’s, konijnen en geiten in een repetitieruimte. Toch oefent Esmee Verstraten (32) iedere dinsdagavond tussen deze beestenboel. Met spelers met én zonder beperking van theatergezelschap Speels Collectief werkt zij aan een voorstelling voor Theaterroute Nabij. En die voorstelling zal te zien zijn in, jazeker, de boerderij van het landpark.

 

Of het gezellig is, tussen het geknor van de cavia’s? “Het gaat goed”, zegt Esmee. “Maar”, voegt ze er lachend aan toe, “laatst waren ze erg druk, en toen bleken ze het wel héél erg naar hun zin te hebben, als je snapt wat ik bedoel.”

 

Dansen en bewegen

Sinds januari repeteert de groep van Speels Collectief voor de De kleren van de keizer van maker Sander van der Veeke, een voorstelling die een moderne draai geeft aan het gelijknamige eeuwenoude sprookje. ’s Avonds is het soms nog best koud in de boerderij, vertelt Esmee, maar met een goede trui aan en na wat opwarmoefeningen zijn de spieren wel warm.

 

In de voorstelling acteert en danst Esmee. Vooral het dansen is niet nieuw voor haar. “Dansen en bewegen is mijn kracht”, zegt ze. Vroeger heeft ze jazzballet en klassiek ballet gedaan. Bovendien is het niet de eerste keer dat ze danst in een voorstelling van Speels Collectief: vorig jaar speelde ze ook mee in een voorstelling voor de theaterroute. Daarvoor moest ze auditie doen. “Ze zagen potentie in mij.”

 

Elkaar helpen

Toch blijft het spannend, zo’n optreden voor een groot publiek, vertelt ze. Maar bekende gezichten tussen het publiek – van haar ouders en het gezin van haar broer – zullen de nervositeit in ieder geval wat wegnemen. “Het is gezonde spanning.”

 

Vanwege haar fysieke beperking is het repeteren soms ‘best pittig’, vooral als ze lastige bewegingen moet maken. “Maar we mogen aangeven als het niet lukt, dan worden er altijd alternatieven bedacht”, vertelt ze. “Ook hebben we elkaar goed leren kennen, waardoor we van elkaar weten wat onze goede en minder goede kanten zijn. Zo kunnen we elkaar altijd helpen.”

 

Tickets Theaterroute Nabij

Wil jij er bij zijn op 25 of 26 mei? Koop dan hier je tickets.

26 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page