top of page

Studio Assisië bestaat vijf jaar!

Studio Assisië bestaat deze maand vijf jaar! En dat vieren we door terug te kijken op vijf projecten die we de afgelopen jaren hebben gedaan.


1. Theaterroute Nabij

Theaterroute Nabij is een vrolijk, theatraal avontuur voor en door bewoners van Landpark Assisië en omliggende dorpen, om bewoners en bezoekers van het landpark nader tot elkaar te brengen. Tijdens een mooie wandeling over het landpark zien bezoekers voorstellingen vol theater, dans en muziek op verschillende locaties op het landpark.


In het voorjaar van 2022 vond Theaterroute Nabij voor de eerste keer plaats. De vier voorstellingen werden verzorgd door theatergezelschap Speels Collectief, EELT Theatercollectief en het acrobatisch duo Fabuloka. Bewoners van Landpark Assisië speelden mee in de voorstellingen van Speels Collectief en EELT.


In het voorjaar van 2023 keerde de theaterroute terug met het thema ‘thuis’. Deze keer begeleidden twee gidsen de bezoekers terwijl zij performances zagen van Speels Collectief, Zwermers en EELT Theatercollectief, onder meer in het nieuwe natuurpark. De gidsen vertelden tijdens de route over de geschiedenis van het landpark.


Voorstelling van Zwermers tijdens Theaterroute NAbij. Foto: Jostijn Ligtvoet.

2. Grondwaterbank

In het nieuwe natuurpark van Landpark Assisië zijn de kunstenaars van Observatorium in 2022 begonnen met de ontwikkeling van de Grondwaterbank: een komvormige diepte waarin je via een spiraalvormig pad (gemaakt van een voormalig fietspad) naar het grondwaterpeil kan afdalen.


Zo maakt de Grondwaterbank zowel de natuur van de ondergrond als de grondwaterproblematiek zichtbaar en voelbaar. Daarnaast dient het als ontmoetingsplek met zitgelegenheid waar je even de wereld verlaat.


In 2023 is de Grondwaterbank gerealiseerd en is het gebruikt als podium voor een voorstelling van Speels Collectief tijdens Theaterroute Nabij.


Voorstelling van Speels Collectief bij de Grondwaterbank. Foto: Jostijn Ligtvoet.

3. Eenwoud

Kunstenaar Lobke Meekes heeft gezocht naar een manier om op het landpark een ervaring te creëren waarmee je je onderdeel voelt van de natuur en van een groter geheel. Het resultaat is Eenwoud: een bos bestaande uit nazaten van betekenisvolle bomen. De bomen zijn voorgedragen door mensen uit het hele land. Met hun bijdrage is Eenwoud uitgegroeid tot een netwerk van bomen, mensen én verhalen voor toekomstige generaties.


Een aantal nazaten is al te bezoeken op Landpark Assisië, in een ‘kraamkamer’ waar ze aansterken voordat ze hun wortels uitslaan op een permanente locatie op het park. Ook de verhalen die met deze jonge bomen verbonden zijn, zijn op deze plek te beluisteren.


De lancering van Eenwoud vindt plaats in het voorjaar van 2024. Binnenkort krijg je meer informatie over het project!


Wist je dat?

De Grondwaterbank en Eenwoud zijn onderdeel van het kunsttraject Common Ground van Studio Assisië, zorginstelling Prisma en de groenondernemers van Greenport Midden-Brabant. Vier kunstenaars en ontwerpers kregen de opdracht om een project te ontwikkelen dat een start maakt met een andere manier van werken. De kunstenaars ontwikkelden een toekomstscenario dat bruggen slaat tussen zorg, natuur, recreatie en ondernemerschap. Lees hier meer.4. Speels Collectief

Sinds 2018 werkt Studio Assisië al samen met divers, mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief. Iedere dinsdagavond verzorgt het gezelschap danstheaterlessen op Landpark Assisië die toegankelijk zijn voor iedereen. De meeste spelers zijn dan ook bewoners van het landpark. Onder leiding van een professioneel dans- of theaterdocent en stagiairs van de kunstacademie wordt er gedanst, gespeeld en bewogen. Aan het einde van de lessenreeks geeft de groep een presentatie op het landpark. Lees hier meer over de danstheaterlessen.


Danstheaterles in de Franciscuskapel (tegenwoordig in Den Herd).

5. Samenwerking met onderwijsinstellingen

Studio Assisië werkt sinds 2020 veelvuldig samen met de creatieve opleidingen uit de omgeving van Landpark Assisië, zoals Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Master of Architecture and Urbanism in Tilburg en Design Academy Eindhoven. Studenten gaan met een onderzoeksvraag of opdracht aan de slag of lopen stage bij een van de initiatieven op het landpark. Resultaten van deze trajecten krijgen een plek in het publieksprogramma.
59 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page