top of page

COMMON GROUND

Foto 3_Kunst in landschap.jpeg

Common Ground is het doorlopende artist-in-residence programma van Studio Assisië. Hierin nodigen we professionele kunstenaars uit om enkele maanden te wonen en werken  midden in de bijzondere omgeving van Landpark Assisië. Vanuit hun eigen blik onderzoeken en ontwikkelen de deelnemende kunstenaars nieuwe manieren van samenleven.

NIEUWE PRAKTIJKEN

Tijdens de residentie-periode reflecteren de kunstenaars op bestaande praktijken op Landpark Assisië en de mensen en structuren die daarbij betrokken zijn. Wat doen mensen hier en waarom? Wat werkt, en wat nog niet? Wat is er al, en wat (of wie) ontbreekt? Daarbij krijgen kunstenaars de opgave om nieuwe oplossingsrichtingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door nieuwe perspectieven te bieden, onverwachte verbindingen te leggen, het initiëren van activiteiten of door het ontwerpen van producten of voorzieningen. Dit noemen we ‘nieuwe praktijken’.

DUURZAME VERANDERING

De langdurige aanwezigheid van kunstenaars op het landpark is in Common Ground belangrijk. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het opbouwen van bekendheid en van een vertrouwensband tussen de maker en de omgeving van het landpark. Samen zoeken we naar ‘common ground’: naar gemeenschappelijke behoeften en wensen, en een gezamenlijke aanpak die bij het landpark past.

Daarnaast zoeken we binnen Common Ground actief naar nieuwe verbindingen tussen werelden die elkaar anders niet vanzelfsprekend ontmoeten.We werken samen met met uiteenlopende partijen binnen en buiten het landpark. Door ook bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties te betrekken, testen en onderzoeken we ideeën voor de toekomst ook in een bredere context. Zo ontwikkelen we integrale, discipline-overstijgende en duurzame strategieën met een breed draagvlak.

KENNISDELING EN PRESENTATIE

Wat we leren binnen Common Ground blijft niet beperkt tot Studio Assisië. We hechten veel waarde aan kennisdeling en zorgen ervoor dat bevindingen en resultaten breed worden gedeeld. Elke residentie wordt daarom afgesloten met een publieke presentatie, in een vorm die past bij het project. Dit kan een gesprek zijn, een voorstelling, of een andere creatieve manifestatie. Zo maken we zichtbaar hoe kunst kan bijdragen aan een zorgzame en inclusieve samenleving.

 

Foto 2_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

LOBKE MEESKES - EENWOUD

Hoe ziet de ideale samenleving eruit? Een plek waar mensen én andere soorten goed kunnen gedijen? Kunstenaar Lobke Meekes kijkt voor het antwoord naar bomen. Bomen vormen met elkaar en andere organismen systemen die eeuwenlang kunnen overleven. Hoe ouders het systeem, hoe meer soorten het bevat en hoe sterker het is. Op Landpark Assisië gaan we een dergelijk systeem laten groeien: Eenwoud.

PARTNERS

Foto 2_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

LOBKE MEESKES - EENWOUD

Hoe ziet de ideale samenleving eruit? Een plek waar mensen én andere soorten goed kunnen gedijen? Kunstenaar Lobke Meekes kijkt voor het antwoord naar bomen. Bomen vormen met elkaar en andere organismen systemen die eeuwenlang kunnen overleven. Hoe ouders het systeem, hoe meer soorten het bevat en hoe sterker het is. Op Landpark Assisië gaan we een dergelijk systeem laten groeien: Eenwoud.

OBSERVATORIUM - DE GRONDWATERBANK 

In het te ontwikkelen natuurpark zijn de waterpartijen essentieel voor de sfeer, de vegetatie én een middel tegen verdroging van de 

zandgronden. De kunstenaars van Observatorium ontwierpen de Grondwaterbank: een komvormige diepte in het landpark waarin je via een spiraalvormig pad naar het grondwaterpeil kunt afdalen. De Grondwaterbank maakt zowel de natuur van de ondergrond als de grondwaterproblematiek zichtbaar en voelbaar. Daarnaast dient het als een ontmoetingsplek met zitgelegenheid waar je voor even de wereld verlaat. Voor de aanleg van het spiraalpad ligt gerecycled bouwmateriaal klaar: beton van een voormalig fietspad. In 2022 is de aanleg van de grondwaterbank van start gegaan, in 2023 was het af.

Foto 3_Kunst in landschap.jpeg
Foto 5_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg
Foto 4_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

NEELTJE TEN WESTENEND - VERHALEN ALS KNOOPPUNT 

Neeltje ten Westenend heeft samen met ontwerpend geografe Isis Boot onderzoek gedaan naar 

bewegingen, looproutes en patronen op het landpark. Door middel van wandelingen en observaties gingen zij op zoek naar de identiteit van de plek. Ook tijdelijke interventies waren onderdeel van het proces. Zo maakten lijnen op de bestrating bewegingen van bewoners zichtbaar. In een audiotour waren anekdotes bij deze lijnen te horen. Deze interventies herhaalden zich gedurende een periode waardoor nieuwe ontmoetingen en gesprekken ontstonden die bijdroegen aan het onderzoek. Hiermee werken Neeltje en Isis toe naar een lokaal netwerk van wandelroutes waarbij de verhalen van bewoners van het landpark en medewerkers van Prisma als knooppunten dienen.

STUDIO KLARENBEEK & DROS - SOCIAAL PRODUCTIEPLATFORM

Mos is een echte alleskunner. Het gebruikt CO2 voor zijn groei, geeft zuurstof af, reguleert de temperatuur en is bovendien een fijnstofvreter.

Studio Klarenbeek & Dros onderzocht hoe de mossen van Landpark Assisië als bron voor nieuwe producten kunnen dienen. Zij ontwikkelden schakelbare, 3D-geprinte elementen die met mos gevuld een systeem kunnen vormen voor groene wanden en daken. Bewoners van het landpark zijn zowel als producent als ontwikkelaar betrokken. Het Moslokaal is een mooi voorbeeld van een sociaal productieplatform dat gebruik maakt van lokale grondstoffen én nieuwe technologie.

Foto 8_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg
Foto 6_Kunst in het landschap_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

BEKIJK OOK

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding voor onze nieuwsbrief!

Stichting Studio Assisië

Hooghoutseweg

5074 NA Biezenmortel

info@studioassisie.nl

www.studioassisie.nl

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2022 Stichting Studio Assisië

Contact

bottom of page