top of page

THEATERROUTE NABIJ

Foto 6_Nabij_Jostijn Ligtvoet Fotografie.jpg

Theaterroute Nabij is een vrolijk, theatraal avontuur voor en door bewoners van Landpark Assisië en omliggende dorpen, om bewoners en bezoekers van het landpark nader tot elkaar te brengen. Tijdens een mooie wandeling over het landpark zien bezoekers voorstellingen vol theater, dans en muziek op verrassende locaties op het park.

Theaterroute Nabij 2024: Groei

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei organiseerde Studio Assisië opnieuw Theaterroute Nabij, deze keer met het thema ‘groei’. Vier voorstellingen (door Speels Collectief, Zwermers, EELT Theatercollectief en Katja Grässli) en de bijzondere natuur en rijke historie van Landpark Assisië. En als extraatje de expositie 'Groei', gemaakt door bewoners die deelnemen aan het Prisma-activiteitenprogramma De Sam en door kinderen van basisschool Franciscus in Biezenmortel. 

De voorstellingen van 2024

Speels Collectief: De nieuwe kleren van de keizer

Ken je het nog, het sprookje De nieuwe kleren van de keizer? Wat voor keizer was hij eigenlijk? Hoe groeide hij uit tot een man die zich liet bedriegen door zijn kleermakers? Ze beweerden dat zij voor hem een gewaad hadden gemaakt dat alleen slimme mensen konden zien. Was het ijdelheid, of toch iets anders dat de keizer zich zo liet bedotten?  

 

Met de voorstelling De nieuwe kleren van de keizer geeft het theatergezelschap van Speels Collectief een eigen, moderne draai aan het eeuwenoude verhaal van de keizer.

EELT Theatercollectief: Over Woekeren
De natuur op Landpark Assisië groeit razendsnel. Maar soms zit de groei van het één de groei van het ander in de weg. Net als bij mensen eigenlijk. Je leert steeds meer bij en kunt steeds beter meedoen. Maar verlies je ook wat onderweg? 

 

Over Woekeren van EELT is een poëtische theaterproductie met live muziek gespeeld door een bonte club omwonenden van Landpark Assisië. Ook kinderen van basisschool Franciscus in Biezenmortel doen mee.

MoveToMeet: Metamorfose 

Degene die ik was, ben ik niet meer

Degene die ik ben, blijf ik niet… 

- Metamorfose, Peter Geraedts (1981).

 

Hoe luister je zonder te horen? Hoe praat je zonder geluid? Twee dansers van het dansgezelschap MoveToMeet geven je een poëtisch antwoord op deze vragen in de voorstelling Metamorfose. 

 

Geïnspireerd door het gedicht Metamorfose laten zij via dans het publiek kennismaken met een nieuwe taal.

 

Zwermers en Speels Collectief: Pan~//Catwalk – Mixed & Abled

Kleding is meer dan stof en draden. We kijken, worden bekeken en interpreteren elkaars kledingkeuzes. Onze outfits helpen ons om te groeien tot wie we zijn. De inspiratie voor deze voorstelling komt rechtstreeks uit de kledingkasten van de spelers. In de voorstelling bevragen en verbreden de spelers de betekenis van 'wat normaal is’.

 

Performancegezelschap Zwermers en Speels Collectief bundelen hun krachten voor een nieuwe versie van het voortdurende project Pan~//Catwalk, nu met bewoners van Prisma. 

 

Pop-up Speels Collectief: Zo draaien we maar door

Tussen de voorstellingen door komen bezoekers onderweg een reusachtig rond en roestig rad tegen. Een rad dat niet graag stilstaat en neerkijkt op de voorbijgangers. Drie dansers van Speels Collectief klimmen erin, hangen aan de stalen verbindingen en bewegen het eindeloos voort.

 

Expositie Groei

De theaterroute leidt op diverse plekken op het landpark langs een leuke extra: de expositie Groei. De expositie is gemaakt door bewoners van het Landpark die deelnemen aan het Prisma-activiteitenprogramma De Sam en door kinderen van basisschool Franciscus in Biezenmortel. 

Voorstellingen Nabij 2024

Theaterroute Nabij 2023: Thuiskomen

In 2023 genoten honderden bezoekers twee uur lang van Theaterroute Nabij (en het zonnetje).

 

Wat is thuis voor jou? Hoe voelt dat? Is het een haven waar je rustig aan kunt meren? Is het een herinnering aan vervlogen tijden? Als onzichtbare draden die je terugbrengen naar je wortels. Is thuis het tegenovergestelde van ontheemd? Is het een gevoel van beklemming? Of is thuis een blik op de toekomst, een droom die je gestalte wil geven?

 

Het antwoord op deze vragen is voor iedereen anders, maar in de kern is het gevoel van thuis misschien wel hetzelfde. Tijdens Theaterroute Nabij namen gidsen Frans en Cis je mee op reis naar… (hun t)huis: Landpark Assisië.

De voorstellingen van 2023

Speels Collectief: Waar we heen gaan als het donker wordt

Iedereen heeft een eigen thuis nodig. Een plek waarvan je weet dat je wordt opgevangen wanneer je valt. Maar wat als je dit even niet hebt?

In de voorstelling ‘Waar we heen gaan als het donker wordt’ geeft een mixed-abled theatergezelschap dat onder meer bestaat uit bewoners van het landpark een kijkje in het complexe landschap van ‘thuis zijn’.

Zwermers: Pan ~// Catwalk (duur performance)
Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Onze kleding is een uitdrukking van wie we zijn, willen zijn of moeten zijn. Het is het huis dat we altijd bij ons dragen. Performancegezelschap Zwermers maakt van omkleden haar levenswerk en brengt een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens. Dit jaar tonen ze een performance die nooit ophoudt.

EELT Theatercollectief: De bankencrisis
Wat gebeurt er als je samen met anderen een nieuwe start maakt? Hoe leef je samen in een groep? Hoe maak je een nieuw thuis? En wil iedereen wel hetzelfde? Voor de minderjarige asielzoekers die dit stuk spelen, is dit werkelijkheid. Ze kwamen pas een paar maanden geleden uit Eritrea naar ons land. Nu maken ze al theater en bouwen een nieuw bestaan en een nieuw thuis.

Pop-ups en expositie Thuis
Langs de route tonen bewoners van het Landpark in een vrolijke expositie hoe zij ‘thuis’ zien. Tussen de drie voorstellingen kom je op de route vier korte theatrale verrassingen tegen van Speels Collectief en EELT Theatercollectief.

Theaterroute Nabij 2022

In 2022 organiseerden we voor de eerste keer Theaterroute Nabij op Landpark Assisië. Een route vol theater, dans en muziek op bijzondere locaties in samenwerking met Speels Collectief, Zwermers, EELT Theatercollectief en Fabuloka.

 

Lees hier onze reportage van die dag. 

De voorstellingen van 2022

Speels Collectief: De Kegelclub

‘Je moet de bal het werk laten doen.’
Vijf vreemde kompanen komen terecht in de kegelclub. Waar zijn ze beland? Een zinnenprikkelende, absurde, dansante theatervoorstelling op de kegelbaan van Landpark Assisië.

Zwermers: Pan ~// Catwalk
Onze kleding is een uitdrukking van wie we zijn, willen zijn of moeten zijn. Met onophoudelijke rij outfits brengen de performers van Zwermers een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens.

EELT Theatercollectief: De 'troupe' van Charles Atant
Filmregisseur Charles Atant en zijn ‘troupe’ hebben de perfecte plek voor hun speelfilm gevonden, maar dan worden Charles en acteur Frank verliefd op dezelfde dame. 

Fabuloka: De Zwerver
De Zwerver is een fysieke show, waarin acrobatiek essentieel is, gecombineerd met theater. Door middel van lichaamstaal wordt al snel duidelijk wie de sterkste persoonlijkheid heeft. Live muziek en zang zijn een onmisbaar onderdeel van deze show.

NIEUWS

PERS

Partners

bottom of page